Antagonist – Balans för kropp och själ

En antagonist är dess motsvarighet till en annan muskel. Till exempel framsida lår (Quadriceps) och baksida lår (hamstrings – biceps femoris – semitendinosus – semimembranosus).

Det låter som olika dinosarie arter och det blir kanske mycket att ta in. Men det viktiga är att jag lär er något medans ni läser.

Det finns antagonister i hela kroppen och valet att tar jag upp dessa två muskler är av den anledningen att det i många fall är obalans just här.

Vad händer vid obalans?

Det finns flera saker som händer vid en obalans både psykiskt och fysiskt. Det kan vara så att obalansen kommer just från en psykisk anledning. Rädslor och oro har en tendens att skapa obalans just här.

Men vad är det som händer fysiskt?

Om det är så att framsida lår är fysisk starkare än baksida lår kommer bäckenet att rotera framåt och skapa en överdriven svank. Är det baksida lår som är fysisk starkare än framsida lår kommer svanken att rätas ut.

Det spelar ingen roll vad som är fallet och det som händer är att det blir ett mer obalanserat tryck på diskarna i ryggraden. Genom att lösa det här problemet blir det jämnare tryck på diskarna och förslitning minskar. En bil som har en fel justerad framvagn sliter däck, lösningen är inte att byta däck hela tiden utan att justera framvagnen rätt så förslitningen minskar. Däcken förslits till slut i alla fall och vi fungerar lika, precis som en bil är människan ett fordon.

Tur är väl det att vi håller mycket längre än ett däck och vår kropp har en övernaturlig förmåga att hantera och anpassa sig utefter miljön.

Ojämnhet

Ojämnhet är det största problematiken till besvär. Att en muskel är jämt stark är mer eller mindre okej även om det kan bli bättre. Men när tex framsida lår är olika starka på höger och vänster sida kommer även detta orsaka en rotation i bäckenet. Detta gör att kroppen börjar kompensera.

När en kompensation sker kommer vissa muskler börja jobba hårdare för att skapa balans. Då kan muskler i ryggen till slut bli trötta och triggerpunkter med smärta uppstår.

Det är därför det är viktigt att komma in på service och kika på mer än på själva smärtan. För att om terapeuten koncentrerar sin behandling enbart på smärtan i ryggen i det här fallet och inte kollar balansen i framsida och baksida lår kommer troligtvis smärtan dyka upp inom snar framtid igen. Däremot om terapeuten gör muskeltester och balanserar benen så är det större sannoliket att klienten blir bra över tid.

Eget ansvar

Detta vill jag lägga stor vikt på innan jag avslutar detta inlägg. Det är du som klient som har det största ansvaret att lyssna på terapueten råd och börjar ta hand om dig i din vardag.  För att om du som klient har fått smärta av en andligen beror det av största sannolikhet på hur du använder din kropp i din vardag och du behöver på något sätt hitta nya vanor för din kropp.

Einstien – We cant solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.

Eller

Nicklas Stockselius – You cant solve a pain with the same movement you used when you created the pain.

https://www.bokadirekt.se/places/stockselius-praktik--20362

Login