Massagens effekter

Många anser att det är svårt att forska på just massage och dess goda effekter. Ofta har jag fått höra att bu eller bä skulle vara så mycket bättre eller att det kanske var något annat som gjorde att det blev bra. Men det intresserar mig inte vad som skulle vara bättre eller vad det var som gjorde det bra, så länge det funkar för klienten spelar det ingen roll. Om det är massage, naprapati, kiropraktik, dorn, ayurveda eller någon annan terapi form som ger resultat på en klient och klienten blir bra så är det good enough för mig.

Det är väl ändå det som är den stora orsaken till att vi utbildar oss till en terapeut, att hjälpa klienten att må bättre och få bort problemet inte symptomen?

Vad har jag sett?

Under mina år som terapeut har jag sett flera roliga effekter med hjälp av massagen. Bland annat hjälpte jag en klient som att hade bokat besök hos läkare men hade fått ett presentkort för att prova ett besök hos mig.

Efter 1 besök hade det blivit lite bättre och klienten hade besökt läkaren som sa att det var dags för operation. Klienten ville fortsätta testa min behandling och efter 3 besök till så fråga klinten, behöver jag verkligen gå till läkaren nu och få operation?

Vad hände egentligen? Jag har ingen aning men bra blev det. Undrar hur många som får operation i onödan?

Klienten som tipsade hade jag lyckats lösa ett ryggproblem som stråla ut i benet, den här klinten hade som mål att kunna springa igen. Vilket klienten kan idag.

Självklart har det inte gått åt det här hållet alla gånger. Ibland får jag skicka vidare då massagen inte fungerade för just detta problem eller att jag inte riktigt har hittat rätt orsak än. Mitt sätt att arbeta är att testa 3 gånger och är det ingen förbättring så skickar jag vidare.

Varför? För att jag har en yrkesstolthet och vill att mina klienter ska ha den bästa förutsättningen för att må bättre.

Är du intresserad av att få veta mer om forskning just på massage och inte bara vad jag har upplevt. Gå in och kika på dessa sidor.

https://www.svenskmassage.se/ar_massor/forskning/?uri=/ar_massor/forskning/&l=result&sokord=16

http://pediatrics.med.miami.edu/touch-research

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=massage+therapy

http://www.positivehealth.com/researches/massage

https://www.massagemag.com/massage-research/

Login